Geologische afzettingen
Gelaagde sedimenten - Warven
Het woord komt van het Zweedse woord varv, dat cirkel, gelaagd of omwenteling kan betekend. Warve betekend een sedimentlaagje dat gevormd is in de loop van een jaar. Door veranderende omstandigheden verandert het aangevoerde sediment in de loop van het jaar in een herhalend patroon. Elk jaar vormt dus een herkenbaar laagje. Net als bij boomringen, kan van een sediment of sedimentair gesteente exact worden bepaald hoe oud het is door ze te tellen.
Een klassieke warve bestaat uit lichte en donkere lagen zand en klei die elkaar afwisselen. Het kleurenverschil tussen de laagjes is seizoensbepaald en word veroorzaakt door een verschil in materialen.De lichte klei is grover dan de donkere en is afgezet in het zomerseizoen, de donkere is dus fijner en afgezet in het winterseizoen. De dikte is afhankelijk van klimaatsveranderingen.
Aan de hand van sporen en materialen in het sediment kunnen we zien wanneer er een vulkaan is uitgebarsten in de buurt, en door de pollen te bestuderen die erin vast kwamen te zitten krijgen en een idee van de planten die toen leefden.
Er zijn verschillende soorten;
- Klastische warven: Afgezet in meertjes of zeeën, vooral voor peroglaciale milieus en hooggebergten. Er is een duidelijk onderscheid tussen de lichte en de donkere lagen.
- Evaporitische warve: Ontstaan in stilstaande wateren in semiaride gebieden. Er is onderscheid tussen zout- en klei-lagen. Een voorbeeld is de Dode Zee.
- Biogeochemische warven: Kunnen afgezet worden in meren op hogere breedtegraden. Er is afwisseling tussen organisch materiaal en klei. Voorbeelden aan de maaren in de Eifel.
Bronnen; Wikipedia, Maandblad 'Wetenschap in Beeld'