Giftige vogels
Giftige Vogels
Ifrita kowaldi - Blauwkapifrita
Plaats in het dierenrijk
- Rijk: Animalia (Dieren)
- Stam: Chordata (Chordadieren)
- Klasse: Aves (Vogels)
- Orde: Passeriformes (Zangvogels)
- Familie: Incertae sedis
- Geslacht: Ifrita
Onderzoek
Bij giftige dieren denken we aan slangen, schorpioenen enz.. maar niet aan vogels. Vogels kunnen hun prooi niet verlammen met een gifinjectie, toch hebben biologen de afgelopen 20 jaar verschillende vogelsoorten gevonden die giftige stoffen bevatten. Tot nu toe zijn er enkel giftige vogels gevonden op Nieuw-Guinea.
De eerste vogels waar gif werd aangetroffen, behoren tot het geslacht Pitohui. Het gif zit in de buik-, borst-, pootveren van de vogels. Bij de gifstoffen gaat het om batrachotoxines. De onderzoekers denken dat de vogels het gif niet zelf aanmaken maar het uit hun voedsel halen. De reden dat ze de gifstoffn ophopen is niet bekend, waarschijnlijk om parasieten te bestrijden, infecties tegen te gaan of roofdieren op een afstand te houden.
Kleurenpracht
Mannetjesvogels met prachtige kleuren trekken meer vrouwtjes aan. Maar het heeft ook een prijs; ze vliegen slechter. De University of Georgia in de VS onderzocht treursijsjes en ontdekte de stof carotenoïde. Deze stof die bonte rode of gele kleurn geeft aan zijn veren. Deze stof verlamt namelijk ook zijn spieren en dat maakt hem een makkelijker prooi voor rrofvogels.
Bronnen; Wikipedia, Maandblad 'Wetenschap in Beeld'